Τα τρία διαφορετικά είδη της δια βίου μάθησης

Ημ/νία: 25/11/2015

Τα τρία διαφορετικά είδη της δια βίου μάθησης

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες και οι γνώσεις σε κάθε τομέα διπλασιάζονται κάθε 2-3 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι η γνώση μας πρέπει να διπλασιάζεται κάθε 2-3 χρόνια, κι αυτό μόνο και μόνο για να επικαιροποιούμε τις γνώσεις πάνω στον τομέα μας.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη δια βίου εκπαίδευσης: Η μάθηση  της συντήρησης, η μάθηση της ανάπτυξης και η μάθηση σοκ.

1. Η μάθηση της συντήρησης

Η μάθηση της συντήρησης αφορά την διατήρηση των σημερινών γνώσεων μας στο τομέα μας. Αυτό απλά μας συντηρεί και ταυτόχρονα μας εμποδίζει να πάμε προς τα πίσω απότομα και με γρήγορο ρυθμό.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι με την ανάγνωση περιστασιακά ενός βιβλίου, θα διατηρήσουν την παρούσα κατάσταση τους ή και διαβάζοντας περιοδικά και ενημερωτικά δελτία του τομέα τους.

Η μάθηση της συντήρησης είναι απολύτως απαραίτητη. Είναι παρόμοια με την σωματική άσκηση που μας κρατά σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο  φυσικής κατάστασης, αλλά όμως δεν αυξάνει το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης.

 

2. Η μάθηση της ανάπτυξης

Το δεύτερο είδος της μάθησης είναι η μάθηση της ανάπτυξης. Αυτό το είδος μάθησης προσθέτει γνώσεις και δεξιότητες  που δεν είχαμε πριν.

Για παράδειγμα, να αποφασίσουμε να μάθουμε να μιλάμε κινέζικα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις επιχειρηματικές μας ευκαιρίες.

Η μάθηση της ανάπτυξης βοηθά να επεκτείνουμε το μυαλό μας και να αποκτήσουμε πληροφορίες που δεν είχαμε πριν, κάτι που μας  επιτρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν.

Μερικά από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο σήμερα, προσφέρουν προγράμματα και εξ αποστάσεως που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την δια βίου εκπαίδευση μας, προκειμένου να επεκτείνουμε το μυαλό μας.

 

3. Η μάθηση σοκ

Ο τρίτος τύπος μάθησης ονομάζεται μάθηση σοκ. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν έρχεται κάτι νέο που ανατρέπει ένα κομμάτι της γνώσης που ήδη κατέχουμε.

Η μάθηση σοκ μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμη, αν ενεργήσουμε βάσει αυτής. Κάτι που συμβαίνει και που είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τις προσδοκίες μας, και με ό, τι θα έπρεπε να συμβεί.

Η μάθηση “σοκ” μπορεί να μας δώσει ιδέες και δυνατότητες και  να επωφεληθούμε  κάνοντας σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο στη ζωή μας.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Όταν κάτι νέο και απροσδόκητο συμβαίνει επιλέγουμε να το αγνοήσουμε υπέρ των παλαιών πληροφοριών με τις οποίες νοιώθουμε πιο άνετα.

 

Η γνώση σήμερα είναι η κύρια πηγή της αξίας στον κόσμο μας, αυξάνει τις ικανότητες μας και επεκτείνει το  μυαλό μας

Στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, προσανατολιζόμαστε περισσότερο προς την μάθηση σοκ, φέρνοντας την νέα γνώση στους σπουδαστές μας, η οποία τους δίνει ιδέες στο να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους.

Αξίζει λοιπόν  να αφιερώσουμε τον εαυτό μας στη δια βίου μάθηση που είναι το κλειδί να προσπεράσουμε τα εμπόδια προς την επιτυχία που μπορεί να είναι μπροστά μας.

 

(Από την Ελένη Βουγιούκαλου, Πρόεδρο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου)


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ