Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Α.Λ.Π.)

Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

Η τέχνη της ζωής, με την γνώση της επιστήμης!

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Όταν ο Όμηρος συνέγραφε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι έθετε τα θεμέλια της δια βίου μάθησης.

Κατά τον Πλάτωνα, ο Όμηρος ήταν ο κατεξοχήν δάσκαλος, ο οποίος μόρφωσε την Ελλάδα με τα έπη του, τα οποία αποτελούσαν παιδαγωγική απόλαυση και μάθημα για μικρούς και μεγάλους.

Αργότερα, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, οι φιλόσοφοι και σοφιστές της Αθηναϊκής πολιτείας θεμελίωσαν την δια βίου μάθηση, οργανώνοντας την με μεθόδους και πρακτικές ούτως ώστε η εκπαίδευση να είναι ευχάριστη και αποτελεσματική.

Ο Πλάτων ίδρυσε την Ακαδημία Πλάτωνος η οποία λειτουργούσε με κύκλους μαθημάτων ενώ ο Σωκράτης εισήγαγε στην διδασκαλία του την μαιευτική μέθοδο, (διάλογος με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων).

Η Αθηναϊκή πολιτεία των κλασικών χρόνων, έγινε έτσι μια κοινωνία της μάθησης, όπου η δια βίου εκπαίδευση πραγματοποιούνταν στην Αγορά, στην Εκκλησία του Δήμου, στον Άρειο Πάγο, στα Θέατρα και στις Σχολές που ίδρυσαν και δίδαξαν όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι της εποχής.

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Α.Λ.Π.), είναι ένας  μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός φορέας διά βίου μάθησης. Δημιουργήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 2005, και στην συνέχεια επεκτάθηκε στο Ηράκλειο, στην Αθήνα (κέντρο), στο Μαρούσι  και στην Θεσσαλονίκη.

Αποτελεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό μοντέλο αυτο-μάθησης, ανοιχτό στην γνώση, στους ανθρώπους και στις ιδέες. Τις αίθουσες των μαθημάτων του από ιδρύσεως του κατακλύζουν χιλιάδες πολίτες και  εκπαιδεύουν τον εαυτό τους πώς να ζουν μια ζωή με σκοπό και νόημα.

Το πρόγραμμα σπουδών του Α.Λ.Π. χτίζεται γύρω από τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του μέσου πολίτη, και περιστρέφεται κυρίως γύρω από κοινωνικά θέματα όπως π.χ.: επικοινωνίας, ψυχολογίας, φιλοσοφίας, σχέσεων, υγείας, διατροφής, προσωπικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος, πολιτισμού κ.α..

Προσφέρει ανθρωποκεντρική μάθηση με πολυπληθές κοινό, όχι στο διαδίκτυο, αλλά με τη φυσική παρουσία. Το διαδεδομένο μοντέλο του TEDx φέρνει πολλούς ανθρώπους σε ένα χώρο μια φορά τον χρόνο. Το Α.Λ.Π. φέρνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε εβδομάδα στους χώρους μάθησης, τους μετατρέπει σε σπουδαστές και κάνει δια βίου μάθηση γι αυτούς τρόπο ζωής.

Το Α.Λ.Π. Συνδέει με ιδανικό τρόπο, την επιστημονική κοινότητα με την κοινωνία, παρέχοντας στους σπουδαστές του έγκυρη επιστημονική γνώση, η οποία πρακτικά θα συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας τους, από εισηγητές που είναι ξεχωριστοί και χαρισματικοί.

Στο Α.Λ.Π. έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, χωρίς μορφωτικό ή ηλικιακό περιορισμό, χρηματοδοτώντας οι ίδιοι την αυτό-μάθηση τους.

Οι βεβαιώσεις που χορηγεί σε όσους παρακολουθούν με συνέπεια τα μαθήματα προσφέρονται ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους και εμπλουτισμό του βιογραφικού τους.

Σας προσκαλούμε στην μεγάλη ομάδα της διά βίου μάθησης του Α.Λ.Π. για να βιώσετε  μαζί  μας  μια συναρπαστική μαθησιακή  εμπειρία.

Το Α.Λ.Π. είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, (Κ.Ε.Δ.Ε.), της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Α.Λ.Π. τελεί υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε., και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, συνεχίζει δυναμικά την πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και 14 χρόνια, ιδρύοντας συνεχώς νέα τμήματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

Ονειρευόμαστε: Ένα Α.Λ.Π. σε κάθε πόλη και κάθε πολίτης να έχει παρακολουθήσει έστω και ένα κύκλο μαθημάτων του, προσθέτοντας έτσι το δικό του λιθαράκι , μέσα από την ατομική αλλαγή, στην αλλαγή και το κτίσιμο μιας νέας καλύτερης κοινωνίας στην οποία θα ζούμε όλοι μας την καλύτερη ζωή που αξίζουμε!!!