Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Α.Λ.Π.)

Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

Η επιστήμη στην καθημερινότητα!

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Όταν ο Όμηρος συνέγραφε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι έθετε τα θεμέλια της δια βίου μάθησης.

Κατά τον Πλάτωνα, ο Όμηρος ήταν ο κατεξοχήν δάσκαλος, ο οποίος μόρφωσε την Ελλάδα με τα έπη του, τα οποία αποτελούσαν παιδαγωγική απόλαυση και μάθημα για μικρούς και μεγάλους.

Αργότερα, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, οι φιλόσοφοι και σοφιστές της Αθηναϊκής πολιτείας θεμελίωσαν την δια βίου μάθηση, οργανώνοντας την με μεθόδους και πρακτικές ούτως ώστε η εκπαίδευση να είναι ευχάριστη και αποτελεσματική.

Ο Πλάτων ίδρυσε την Ακαδημία Πλάτωνος η οποία λειτουργούσε με κύκλους μαθημάτων ενώ ο Σωκράτης εισήγαγε στην διδασκαλία του την μαιευτική μέθοδο, (διάλογος με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων).

Η Αθηναϊκή πολιτεία των κλασικών χρόνων, έγινε έτσι μια κοινωνία της μάθησης, όπου η δια βίου εκπαίδευση πραγματοποιούνταν στην Αγορά, στην Εκκλησία του Δήμου, στον Άρειο Πάγο, στα Θέατρα και στις Σχολές που ίδρυσαν και δίδαξαν όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι της εποχής.

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το Α.Λ.Π. σήμερα υπηρετεί το ιδεώδες της διά βίου μάθησης, όπως το οραματίστηκαν κι έκαναν πράξη οι θεμελιωτές της κατά την αρχαιότητα.

Οι αίθουσες του σε όλα τα τμήματα του, και από ιδρύσεως του -το 2005- μέχρι και σήμερα, κατακλύζονται από πλήθος πολιτών, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα τα οποία συμβάλλουν στην βελτίωση της ζωής τους στην καθημερινότητα της.

Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο συνδέει με ιδανικό τρόπο, την επιστημονική κοινότητα με την κοινωνία προσφέροντας στους πολίτες έγκυρη επιστημονική γνώση σε εκλαϊκευμένη γλώσσα, αναδεικνύοντας έτσι την αξία και χρησιμότητά της και στην καθημερινή ζωή.

Το Α.Λ.Π είναι ξεκάθαρο στην σχέση του με τους σπουδαστές του… Η γνώση που παρέχει, ενώ είναι υψηλού επιπέδου, και κατά κύριο λόγο πανεπιστημιακού, έχει στόχο αποκλειστικά και μόνο την προσωπική ανάπτυξη.

Οι βεβαιώσεις οι οποίες χορηγούνται σε όσους παρακολουθούν με συνέπεια τα μαθήματα του κύκλου μαθημάτων που επιλέγουν, προσφέρονται ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους ενώ εμπλουτίζουν και το βιογραφικό τους.

Το Α.Λ.Π. τελεί υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε., και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, συνεχίζει δυναμικά την πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και 12 χρόνια, ιδρύοντας συνεχώς νέα τμήματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

Τα επόμενα χρόνια όλο και μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη όλων να οδηγούνται στο δρόμο της γνώσης. Την κάλυψη αυτής της ανάγκης θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το Α.Λ.Π.

Ονειρευόμαστε: Ένα Α.Λ.Π. σε κάθε πόλη και κάθε πολίτης να έχει παρακολουθήσει έστω και ένα κύκλο μαθημάτων του , προσθέτοντας έτσι το δικό του λιθαράκι , μέσα από την ατομική αλλαγή, στην αλλαγή και το κτίσιμο μιας νέας καλύτερης κοινωνίας στην οποία θα ζούμε όλοι μας την καλύτερη ζωή που αξίζουμε!!!

Είθε!!