Preaload Image

“Θετική ψυχολογία & θετικές σχέσεις”

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:
Σταλίκας Αναστάσιος, Καθηγητής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Ψυχοθεραπευτής και Πρόεδρος ΕΕΘΕΨΥ
Μυτσκίδου Πασχαλιά, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Πιστοποιημένη Θεραπεύτρια Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας
Μερτίκα Αντιγόνη, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Σε αυτό το σεμινάριο θα προσεγγίσουμε το χώρο της Θετικής Ψυχολογίας και των Θετικών Σχέσεων σαν ένα ταξίδι.

Αρχικά, χρειάζεται να φτιάξουμε τις αποσκευές μας. Να οργανώσουμε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού, να φτιάξουμε πρόγραμμα και να μάθουμε όσο πιο πολλά στοιχεία χρειαζόμαστε για τον προορισμό μας.

Εμείς, στο χώρο της Θετικές Ψυχολογίας, πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες γίνονται καλύτερες όταν τις μοιραζόμαστε. Γι’ αυτό το λόγο η δεύτερη συνάντησή μας αφορά στην παρέα μας, ποιους θα πάρουμε μαζί και ποιους θα αφήσουμε, τους θετικούς και τους τοξικούς ανθρώπους της ζωής μας αντίστοιχα.

Επιτέλους, έφτασε η στιγμή. Στην τρίτη μας συνάντηση θα εφαρμόσουμε όσα μάθαμε και θα φροντίσουμε να κερδίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Οι συναντήσεις μας θα ολοκληρωθούν με τον απολογισμό των προσωπικών μας στιγμών. Θα θυμηθούμε, θα ξαναζήσουμε και θα νοηματοδοτήσουμε το ταξίδι μας.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1ο Σεμινάριο, Σάββατο 13/10 ώρες 15:00 έως 19:00
Προετοιμασία
Τι χρειαζόμαστε σε κάθε μας ταξίδι; Πλάνο-γνώσεις-καλή παρέα: τα απαραίτητα εφόδια για να περάσουμε καλά, να χαρούμε, να χτίσουμε αναμνήσεις και να επιστρέψουμε γεμάτοι και ανανεωμένοι.

Σε αυτό το πρώτο τετράωρο, θα μάθουμε όλα όσα θα χρειαστούμε για να είναι το ταξίδι μας ευχάριστο και εποικοδομητικό. Θα αναλύσουμε τις βασικές μας έννοιες, θετική ψυχολογία, θετικές σχέσεις και θετική επικοινωνία. Θα μοιραστούμε τις γνώσεις μας και θα τις εφαρμόσουμε με βιωματικές ασκήσεις. Θα φύγουμε με γεμάτες βαλίτσες, έτοιμοι να ανακαλύψουμε τους ανθρώπους και τις εμπειρίες που θα μας κάνουν θετικούς και θα μας βοηθήσουν  να αξιοποιήσουμε το ταξίδι μας στο έπακρο.

2ο Σεμινάριο, Σάββατο 20/10 ώρες 11:00 έως 15:00
Διαλέγω την παρέα μου
Σε αυτό το τετράωρο θα μιλήσουμε για τις σχέσεις. Θα ορίσουμε ποιες σχέσεις είναι θετικές και ποιες όχι. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα μάθουμε να εντοπίζουμε τα χαρακτηριστικά τους και τα οφέλη τους. Κυρίως όμως θα μάθουμε τρόπους να τροφοδοτούμε και να ενισχύουμε την θετικότητά τους και να οχυρωνόμαστε στην τοξικότητα.

3ο Σεμινάριο, Σάββατο 27/10 ώρες  15:00 έως 19:00
Μοίρασμα – Ταξίδι
Σε αυτή την συνάντηση θα μάθουμε να περνάμε καλά μαζί με τους άλλους. Θα μοιραστούμε θετικά συναισθήματα και εμπειρίες, θα παίξουμε και θα πειραματιστούμε. Θα μάθουμε να δίνουμε αλλά και να δεχόμαστε συναισθηματική και πρακτική στήριξη. Γιατί καμία σχέση δεν μπορεί να είναι θετική αν δεν έχει αυτά τα δύο στοιχεία. Μέσω αυτών εξελισσόμαστε ατομικά αλλά και ως σχέση, χτίζουμε συναισθηματικούς πόρους και ανθεκτικότητα, προστατευτικούς δηλαδή μηχανισμούς για τις δυσκολίες του ταξιδιού.

4ο Σεμινάριο, Σάββατο 10/11 ώρες 11:00 έως 15:00
Αναμνήσεις
Το ταξίδι ολοκληρώθηκε και τώρα το ξαναθυμόμαστε, το συζητάμε και το αναπολούμε πίνοντας τον καφέ μας. Θυμόμαστε και γελάμε. Συμπληρώνουμε ο ένας τις αναμνήσεις του άλλου και γενικότερα κάνουμε τον απολογισμό μας. Ακούμε τον εαυτό μας να αφηγείται την ιστορία μας και κατασκευάζουμε το νόημά του ταξιδιού μας. Αφήνουμε πια πίσω τις προσδοκίες και τις φαντασιώσεις μας και χτίζουμε τις μνήμες μας. Είναι η στιγμή που επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε και σε τι θα δώσουμε βάρος. Είναι η στιγμή που γράφουμε την ιστορία μας, την ενώνουμε με το παρελθόν μας και ταυτόχρονα χτίζουμε τις βάσεις για το μέλλον μας.

Εδώ, στο κλείσιμο, είναι το σημείο που ενώνουμε τους σταθμούς της ζωής μας και συνειδητοποιούμε το συνεχές του παρελθόντος με το παρόν και την επέκτασή του στο μέλλον. Και φυσικά είναι η στιγμή που αξιολογούμε την σχέση και τον ρόλο τους στο ταξίδι μας.

Γιατί οι εμπειρίες είναι καλύτερες όταν τις μοιραζόμαστε!

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:
Ο παραπάνω σεμιναριακός κύκλος αποτελείται από 4 τετράωρα σεμινάρια, ημέρα Σάββατο, και συγκεκριμένα:

 • Σάββατο 13/10 ώρες 15:00 έως 19:00
 • Σάββατο 20/10 ώρες 11:00 έως 15:00
 • Σάββατο 27/10 ώρες  15:00 έως 19:00
 • Σάββατο 10/11 ώρες 11:00 έως 15:00

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
Αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων «Αρμός», Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα. 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

 • Συμμετοχή σε 1 Σεμινάριο: 110 €
 • Συμμετοχή σε 2 Σεμινάρια: 210 €
 • Συμμετοχή σε 3 Σεμινάρια: 300 €
 • Συμμετοχή σε 4 Σεμινάρια: 380 €

Κόστος συμμετοχής μεμονωμένα ανά σεμινάριο: 110 €

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ:

Αναστάσιος Σταλίκας

Καθηγητής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Ψυχοθεραπευτής και Πρόεδρος ΕΕΘΕΨΥ

Ο Αναστάσιος Σταλίκας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών επιστημών, επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο  του McGill στον Καναδά,  έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού με κριτές ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), και συν-συντονιστής του Κλάδου Θετικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ. Παράλληλα είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, του μόνου επιστημονικού φορέα θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα, και διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θετικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.  Είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδευτής, coach, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής.  Είναι συγγραφέας 10 βιβλίων, περισσότερων από 60 κεφαλαίων σε βιβλία, και 200 άρθρων και εισηγήσεων στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Έχει υπέρ 20ετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις όπως η Unilever, PepsiCo, P&G, Loreal,  Interamerican, 3M, και AIG, και σε περισσότερες από 15 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, Νότια και Βόρεια Αμερική.

Μυτσκίδου Πασχαλιά

Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Πιστοποιημένη Θεραπεύτρια Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας

Η Δρ. Πασχαλιά Μυτσκίδου σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Είναι Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από το 1996 ασκεί ιδιωτικά το έργο του Ψυχολόγου ενώ είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και μέλος του European Associaton for Behavioural and Cognitive Therapies, της Ελληνικής Εταιρείας  και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, των Κλάδων Κλινικής και Θετικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας.

Με πολυετή θεραπευτική εμπειρία στην αντιμετώπιση των Αγχωδών Διαταραχών, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του ΚΨΥ, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και το Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς όπου διδάσκει και ασκεί εποπτεία.

Το συγγραφικό της έργο αφορά κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και το ρόλο των θετικών συναισθημάτων στην ψυχοθεραπεία. Το πρώτο ατομικό της έργο με τίτλο «Εγώ και οι άλλοι: Κοινωνικές δυσκολίες και φόβοι και η αντιμετώπισή τους» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σιδέρη.

Μερτίκα Αντιγόνη

Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt (Πιστοποιημένη από την EAGT)

Η Αντιγόνη Μερτίκα είναι ιδρυτικό Μέλος της ΕΕΘΕΨΥ, μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας και υπεύθυνη για το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΕΘΕΨΥ. Σπούδασε ψυχολογία στo Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στην Συμβουλευτική (M.Ed.) και την Οργανωτική Ψυχολογία (M.A.) στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Το 2009 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια Gestalt (European Association of Gestalt Psychotherapy) και κλινική επόπτρια και εργάζεται κλινικά από το 2003 ιδιωτικά και σε δημόσιους φορείς. Από το 2009 συνεργάζεται με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα και διδάσκει θέματα που αφορούν την Συμβουλευτική και τη Θετική Ψυχολογία.

Έχει συγγράψει μαζί με τον Α. Σταλίκα το βιβλίο «Σύγχρονα Θέματα στην Ψυχοθεραπεία: Η θεραπευτική συμμαχία», εκδ. Ελληνικά Γράμματα.  Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ποικίλουν από την θεραπευτική συμμαχία στην ψυχοθεραπεία, θέματα φύλου και έμφυλων διαφορών, την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρές ψυχικές νόσους, τη συμβουλευτική στήριξη οικογενειών με παιδιά με ΔΑΦ και, φυσικά, τη Θετική Ψυχολογία και τις εφαρμογές της στην ψυχοθεραπεία, την ανατροφή των παιδιών. Πρόσφατα ξεκίνησε μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τις Θετικές Σχέσεις.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ:

 1. Επιλέξτε από την λίστα πιο κάτω τα σεμινάρια που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε και πατήστε στην επιλογή “ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ”.
 2. Στη συνέχεια πατήστε στην επιλογή “ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ” για μεταφερθείτε στη σελίδα ολοκλήρωσης της αίτησης σας. Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει παραπάνω από ένα σεμινάρια, στο επόμενο βήμα της αίτησης θα υπολογιστεί η έκπτωση που σας αναλογεί.
 3. Ολοκληρώστε την Εγγραφή σας με Τραπεζική Κατάθεση εντός 2 εργάσιμων ημερών, στον λογαριασμό: ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ), IBAN: GR62 0110 4890 0000 4892 9621 448
  Μετά την επιβεβαίωση της κατάθεσης λαμβάνετε αυτόματα τον Κωδικό Εισόδου στο κινητό σας, με τον οποίο θα εισέρχεστε στα σεμινάρια.