Εξωλεκτική επικοινωνία (γλώσσα σώματος)


Εξωλεκτική επικοινωνία (γλώσσα σώματος)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο τρόπος που κοιτάζετε, ακούτε, κινείστε και αντιδράτε με ένα άλλο άτομο του λέει περισσότερα για το πώς αισθάνεστε απ’ ό,τι μπορούν ποτέ από μόνες τους οι λέξεις να πουν.

Η μη λεκτική επικοινωνία ή η γλώσσα του σώματος όπως την λέμε, περιλαμβάνει εκφράσεις του προσώπου, κινήσεις και χειρονομίες του σώματος, οπτική επαφή, στάση, τον τόνο της φωνής σας, την ακόμη και την ένταση των μυών και την αναπνοή σας.

Η ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης και χρήσης της μη λεκτικής επικοινωνίας μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με άλλους, να εκφράσετε αυτό που πραγματικά εννοείτε, να ανταπεξέλθετε σε δύσκολες καταστάσεις και να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις στο σπίτι και στην δουλειά.

Μπορείτε να ενισχύσετε την αποτελεσματική επικοινωνία σας χρησιμοποιώντας ανοιχτή γλώσσα του σώματος – με τα χέρια όχι σταυρωμένα, να στέκεστε με ανοιχτή στάση ή να κάθεστε στην άκρη του καθίσματος σας και να διατηρείτε οπτική επαφή με το άτομο με το οποίο συνομιλείτε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα του σώματος για να τονίσετε ή να ενισχύσετε το λεκτικό μήνυμά σας-χαϊδεύοντας έναν φίλο στην πλάτη ενώ τον επαινείτε για την επιτυχία του, για παράδειγμα, ή χτυπώντας τις γροθιές σας για να υπογραμμίσετε το μήνυμά σας.

Πώς να βελτιώστε τον τρόπο με τον οποίο «διαβάζετε» τη μη λεκτική επικοινωνία: 

Να γνωρίζετε τις ατομικές διαφορές. Άτομα από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς τείνουν να χρησιμοποιούν διαφορετικές μη λεκτικές χειρονομίες επικοινωνίας, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την ηλικία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, το φύλο και τη συναισθηματική κατάσταση κατά την ανάγνωση των σημάτων της γλώσσας του σώματος.

Ένας Αμερικανός έφηβος, μια πενθούσα χήρα και ένας Ασιάτης επιχειρηματίας, για παράδειγμα, είναι πιθανό να χρησιμοποιούν τα μη λεκτικά σήματα διαφορετικά.

Κοιτάξτε τα μη λεκτικά σήματα επικοινωνίας ως σύνολο. Μην διαβάζετε μια μεμονωμένη χειρονομία ή μη λεκτική υπόδειξη. Λάβετε υπόψη όλα τα μη λεκτικά σήματα που λαμβάνετε, από την οπτική επαφή μέχρι τον τόνο της φωνής μέχρι τη γλώσσα του σώματος.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ξεφύγει περιστασιακά και να αφήσει την επαφή με τα μάτια, για παράδειγμα, ή να σταυρώσει για λίγο τα χέρια του. Σκεφτείτε τα σήματα στο σύνολό τους για να διαβάσετε καλύτερα ένα άτομο.

Πώς να βελτιώστε τον τρόπο με τον οποίο εσείς εκφράζεστε με την μη λεκτική επικοινωνία:

Χρησιμοποιήστε μη λεκτικά σήματα που ταιριάζουν με τα λόγια σας, αντί να τα αντικρούουν. Εάν λέτε ένα πράγμα, αλλά η γλώσσα του σώματός σας λέει κάτι άλλο, ο ακροατής σας θα νιώσει σύγχυση ή θα υποψιαστεί ότι είστε ανέντιμοι.

Για παράδειγμα, το να κάθεσαι με τα χέρια σταυρωμένα και να κουνάς το κεφάλι σου δεν ταιριάζει με τις λέξεις σας που λένε στο άλλο άτομο ότι συμφωνείτε με αυτό που λέει.

Προσαρμόστε τα μη λεκτικά σήματα σύμφωνα με το πλαίσιο. Ο τόνος της φωνής σας, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι διαφορετικός όταν απευθύνεστε σε ένα παιδί από ότι όταν απευθύνεστε σε μια ομάδα ενηλίκων. Το ίδιο λάβετε υπόψη τη συναισθηματική κατάσταση και το πολιτισμικό υπόβαθρο του ατόμου με το οποίο αλληλεπιδράτε.

Αποφύγετε την αρνητική γλώσσα του σώματος. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να μεταφέρετε θετικά συναισθήματα, ακόμα και όταν δεν τα βιώνετε στην πραγματικότητα.

Εάν είστε νευρικοί σχετικά με μια κατάσταση – μια συνέντευξη για δουλειά, μια σημαντική παρουσίαση ή ένα πρώτο ραντεβού, για παράδειγμα – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θετική γλώσσα του σώματος για να δηλώσετε εμπιστοσύνη, παρόλο που δεν το νιώθετε.

Αντί να μπαίνετε σε ένα δωμάτιο με το κεφάλι κάτω, τα μάτια στραμμένα αλλού και να χωθείτε σε μια καρέκλα, δοκιμάστε να σταθείτε ίσια με τους ώμους σας προς τα πίσω, να χαμογελάτε, να διατηρείτε οπτική επαφή και να κάνετε μια σίγουρη χειραψία.

Θα σας κάνει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα βοηθήσει να χαλαρώσει και το άλλο άτομο.

Το να μάθει κάποιος να «διαβάζει» την γλώσσα σώματος δεν θα γίνει από την μια ημέρα στην άλλη, αλλά πάντως δεν είναι ανέφικτο. Χρειάζεται αρκετός χρόνος και συνεχής εξάσκηση για να αποκτήσετε την ικανότητα να αποκωδικοποιείτε τα μη λεκτικά μηνύματα.

Όμως αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε καθώς θα προσθέσετε ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα στην επικοινωνιακή φαρέτρα σας αν θέλετε να πετυχαίνετε όλους τους στόχους σας.

 

Η συντακτική ομάδα του Α.Λ.Π.


Μάθετε περισσότερα για το πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά στο νέο μας πρόγραμμα “Η τέχνη της Επικοινωνίας“, κάνοντας κλικ εδώ!


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ