Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που αφορούν το Α.Λ.Π.


Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Α.Λ.Π.) υπηρετεί το ιδεώδες της διά βίου μάθησης, όπως το οραματίστηκαν κι έκαναν πράξη οι θεμελιωτές της κατά την αρχαιότητα.

H Αθηναϊκή πολιτεία των κλασικών χρόνων, ήταν μια κοινωνία της μάθησης, όπου η δια βίου εκπαίδευση πραγματοποιούνταν στην Αγορά, στην Εκκλησία του Δήμου, στον Άρειο Πάγο, στα Θέατρα και στις Σχολές που ίδρυσαν και δίδαξαν όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι της εποχής.

Το Α.Λ.Π. αποτελεί σήμερα την καλύτερη και πιο πετυχημένη πρακτική της διά βίου μάθησης, στην χώρα μας. Είναι ένας θεσμός που έχει ως μοναδικό του σκοπό την διά βίου επιμόρφωση και την προσωπική ανάπτυξη και συνδέει με ιδανικό τρόπο, την επιστημονική κοινότητα με την κοινωνία προσφέροντας στους πολίτες έγκυρη επιστημονική γνώση σε εκλαϊκευμένη γλώσσα, αναδεικνύοντας έτσι την αξία και χρησιμότητά της και στην καθημερινή ζωή.

Η διά βίου μάθηση που υπηρετεί το Α.Λ.Π. είναι μια διαδικασία που έχει να κάνει με τη ζωή, περιστρέφεται γύρω από μη-επαγγελματικά θέματα και για την ακρίβεια αρχίζει εκεί που σταματά η επαγγελματική εκπαίδευση.

Τα προγράμματα που διοργανώνονται από το Α.Λ.Π. δεν είναι σχεδιασμένα για να δίνουν επαγγελματική διέξοδο, ωστόσο οι βεβαιώσεις οι οποίες χορηγούνται σε όσους παρακολουθούν με συνέπεια τα μαθήματα του κύκλου μαθημάτων που επιλέγουν, προσφέρονται ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους ενώ εμπλουτίζουν και το βιογραφικό τους, λόγω του υψηλού επιπέδου του περιεχομένου των προγραμμάτων και των διδασκόντων, που είναι ως επί το πλείστον Πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Τα προγράμματα που διοργανώνονται χωρίζονται σε θεματικές ενότητες (κύκλους 5, 8 ή 10 μαθημάτων), καθώς και μεμονωμένα σεμινάρια και λοιπές δράσεις. Μπορείτε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας ή την σελίδα μας στο facebook για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα προγράμματα μας είναι ανοιχτά σε όλους, ανεξάρτητα από ηλικία ή επίπεδο εκπαίδευσης. Όσο υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας.
Τα βήματα για να κάνετε την εγγραφή σας είναι απλά:,
  1. Συμπληρώστε την Φόρμα Εγγραφής του προγράμματος που σας ενδιαφέρει.
  2. Ολοκληρώστε την εγγραφή σας με εξόφληση της συνδρομής με χρέωση της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας. Η θέση σας κατοχυρώνεται αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής και λαμβάνετε τον Κωδικό Εισόδου μέσω SMS στο κινητό σας, με τον οποίο θα εισέλθετε στο Πρόγραμμα.
Ο Κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει 8 εβδομαδιαίες διαλέξεις, διάρκειας 2,5 ωρών η κάθε μία, από διαφορετικούς εισηγητές την κάθε φορά και με διαφορετικό θέμα γύρω από την θεματική ενότητα που έχει ανακοινωθεί. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται συνήθως κάθε Δευτέρα ή Τετάρτη.
Οι εγγραφές ολοκληρώνονται όταν συμπληρωθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις, συνήθως 1-2 εβδομάδες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Όταν γίνει αυτό, η φόρμα εγγραφής κλείνει και εμφανίζεται ανάλογο μήνυμα όπου αναγράφεται ότι οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν.
Η γνώση που παρέχει το Α.Λ.Π. μέσα από τα προγράμματα του, ενώ είναι υψηλού επιπέδου, και κατά κύριο λόγο πανεπιστημιακού, μιας και οι διδάσκοντες είναι στην πλειοψηφία τους καθηγητές πανεπιστημίων, έχει στόχο αποκλειστικά και μόνο την προσωπική ανάπτυξη. Οι βεβαιώσεις οι οποίες χορηγούνται σε όσους παρακολουθούν με συνέπεια τα μαθήματα του κύκλου μαθημάτων που επιλέγουν, προσφέρονται ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους ενώ εμπλουτίζουν και το βιογραφικό τους.
Αυτή την στιγμή έχει ανακοινωθεί το γενικό πλαίσιο του προγράμματος με τις επιμέρους θεματικές. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα σας δοθεί κατά την έναρξη των μαθημάτων.
Καθώς οι Κύκλοι Μαθημάτων δεν έχουν την μορφή σεμιναρίων, αλλά ενημερωτικών ομιλιών, σημειώσεις δεν δίδονται.
Δυστυχώς όχι. Η είσοδος στα μαθήματα επιτρέπεται μόνο στους εγγεγραμμένους και ο αριθμός των θέσεων είναι συγκεκριμένος. Μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα μας και στο facebook για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα του περιεχομένου των δράσεων του Α.Λ.Π. που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν θέλετε να συμμετάσχετε.
Δυστυχώς όχι. Η είσοδος στα μαθήματα επιτρέπεται μόνο στους εγγεγραμμένους και ο αριθμός των θέσεων είναι συγκεκριμένος.
Μπορείτε να απουσιάσετε μέχρι και 2 φορές. Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις και έχει ως μοναδικό προαπαιτούμενο την παρακολούθηση τουλάχιστον 6 από τα 8 μαθήματα ώστε να έχετε δικαίωμα στην βεβαίωση. Εφόσον δεν σας ενδιαφέρει η βεβαίωση, μπορείτε να απουσιάσετε όποτε θέλετε.
Μπορείτε να καθυστερείτε μέχρι και 30 λεπτά, αν θέλετε να μην πάρετε απουσία, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έχετε χάσει ενδεχομένως σημαντικό μέρος της εισήγησης.
Δυστυχώς όχι. Όπως προβλέπεται και από τους όρους συμμετοχής τους οποίους αποδέχεστε κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης σας:"Μετά την δήλωση συμμετοχής και την εξόφληση της συνδρομής δεν είναι δυνατή η επιστροφή της ή η μεταφορά της σε άλλο πρόσωπο ή σε άλλο πρόγραμμα, για οποιονδήποτε λόγο."Αυτό, κυρίως για τον λόγο ότι εσείς με την εγγραφή σας καταλαμβάνετε μία από τις διαθέσιμες θέσεις, που είναι συγκεκριμένες στον αριθμό.
Προς το παρόν τα προγράμματα μας δεν είναι διαθέσιμα online.
Φυσικά και μπορείτε, ο κάθε κύκλος είναι ανεξάρτητος από τον άλλο.
Φυσικά και μπορεί, εφόσον πραγματοποιούνται ακόμα εγγραφές και υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
Ναι, το πρόγραμμα πραγματοποιείται σταθερά αυτές τις μέρες, εκτός απροόπτου. Το Α.Λ.Π. διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής των ημερομηνιών σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου αστάθμητοι παράγοντες όπως απεργίες, ασθένεια, κλπ, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές, αλλά αυτό γίνεται σπάνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεστε όλοι οι συμμετέχοντες άμεσα μέσω SMS.
Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω της ιστοσελίδας του Α.Λ.Π. (www.alp.gr) ή στο facebook.