Η ικανότητα της ακρόασης: Η βασικότερη από τις ικανότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας!
Είτε προσπαθείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία με τον σύντροφό σας, τα παιδιά, το αφεντικό ή τους συναδέλφους σας, το να μάθετε κάποιες σημαντικές δεξιότητες επικοινωνίας θα κάνει καλύτερες τις σχέσεις σας με τους άλλους και θα βελτιώσει την κοινωνική και συναισθηματική σας ζωή.
Όταν επικοινωνούμε με άλλους, εστιάζουμε συχνά σε αυτό που πρέπει να πούμε. Ωστόσο, η αποτελεσματική επικοινωνία αφορά λιγότερο την ομιλία και περισσότερο την ακρόαση. Η καλή ακρόαση σημαίνει όχι μόνο την κατανόηση των λέξεων ή των πληροφοριών που κοινοποιούνται, αλλά και την κατανόηση των συναισθημάτων που προσπαθεί να μεταδώσει κάποιος.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εστιασμένης ακρόασης και της απλής ακρόασης. Όταν ακούτε πραγματικά, όχι μόνο θα κατανοήσετε καλύτερα το άλλο άτομο, θα κάνετε επίσης αυτό το άτομο να αισθάνεται ότι ακούγεται και κατανοείται, κάτι που θα βοηθήσει στο να χτίσετε μια ισχυρότερη, βαθύτερη σχέση μεταξύ σας.
Εάν το άτομο με το οποίο μιλάτε είναι ήρεμο, το να ακούτε αφοσιωμένοι θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε επίσης. Ομοίως, εάν το άτομο είναι ταραγμένο, μπορείτε να το βοηθήσετε να ηρεμήσει ακούγοντας προσεκτικά και κάνοντας το άτομο να νιώσει ότι το καταλαβαίνουν.
Εάν ο στόχος σας είναι να κατανοήσετε πλήρως και να συνδεθείτε με το άλλο άτομο, το να ακούτε με αφοσίωση θεωρείται φυσικό. Εάν δεν συμβαίνει δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές. Όσο περισσότερο τις εξασκείτε, τόσο πιο ικανοποιητικές και ανταποδοτικές θα γίνονται οι αλληλεπιδράσεις σας με τους άλλους.
Συμβουλές για να γίνετε καλοί ακροατές:
- Εστιάστε πλήρως σε αυτόν που μιλάει. Δεν μπορείτε να ακούτε αφοσιωμένοι εάν ελέγχετε συνεχώς το τηλέφωνό σαςή σκέφτεστε κάτι άλλο. Πρέπει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι προκειμένου να κατανοήσετε τις λεπτές αποχρώσεις στην φωνή και τα σημαντικά μη λεκτικά μηνύματα από τις σωματικές κινήσεις του συνομιλητή σας.
- Εστιάστε στον ομιλητή με το δεξί σας αυτί. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου περιέχει τα κύρια κέντρα επεξεργασίας τόσο για την κατανόηση της ομιλίας όσο και των συναισθημάτων. Δεδομένου ότι η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένη με τη δεξιά πλευρά του σώματος, το να προτιμάτε το δεξί σας αυτί μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε καλύτερα τις συναισθηματικές αποχρώσεις αυτών που λέει κάποιος.
- Αποφύγετε να διακόψετε ή να προσπαθήσετε να πάτε αλλού την συζήτηση. Το να ακούς δεν είναι το ίδιο με το να περιμένεις απλά τη σειρά σου για να μιλήσεις. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε αυτό που λέει κάποιος, εάν σκέφτεστε αυτό που πρόκειται να πείτε στη συνέχεια. Συχνά, ο ομιλητής μπορεί να διαβάσει τις εκφράσεις του προσώπου σας και να ξέρει ότι το μυαλό σας είναι αλλού.
- Δείξτε το ενδιαφέρον σας για όσα λέγονται. Κουνήστε το κεφάλι περιστασιακά, χαμογελάστε στο άτομο απέναντί σας και βεβαιωθείτε ότι η στάση σας είναι ανοιχτή και ελκυστική. Ενθαρρύνετε τον ομιλητή να συνεχίσει με μικρά λεκτικά σχόλια όπως «ναι» ή «αααα».
- Μην κάνετε κριτική. Για να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με κάποιον, δεν χρειάζεται να τον συμπαθείτε ή να συμφωνείτε με τις ιδέες, τις αξίες ή τις απόψεις του. Ωστόσο, πρέπει να παραμερίσετε την κρίση σας γι αυτά να μην τα κρίνετε για να μπορέσετε να τα κατανοήσετε πλήρως. Η πιο δύσκολη επικοινωνία, όταν ολοκληρώνεται επιτυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε μια απίθανη σχέση με κάποιον.
- Σχολιάστε. Εάν φαίνεται ότι κάπου το χάσατε, αντικατοπτρίστε αυτό που ειπώθηκε με παράφραση. Μην επαναλάβετε απλώς αυτό που είπε ο ομιλητής επί λέξει, γιατί θα φανείτε ανειλικρινής ή ανόητος. Αντίθετα, κάντε ερωτήσεις για να διευκρινίσετε ορισμένα σημεία: «Τι εννοείτε όταν λέτε…» ή «Αυτό εννοείτε;»
Ακούστε το συναίσθημα πίσω από τις λέξεις!
Οι υψηλότερες συχνότητες της ανθρώπινης ομιλίας είναι αυτές που μεταδίδουν συναισθήματα. Μπορείτε να συντονιστείτε περισσότερο σε αυτές τις συχνότητες – και έτσι να καταλάβετε καλύτερα τι λένε οι άλλοι – ασκώντας τους μικροσκοπικούς μύες του μέσου αυτιού σας (τους μικρότερους στο σώμα). Μπορείτε να το κάνετε αυτό τραγουδώντας, παίζοντας ένα πνευστό όργανο ή ακούγοντας ορισμένους τύπους μουσικής υψηλής συχνότητας (για παράδειγμα, μια συμφωνία του Μότσαρτ ή ένα κονσέρτο για βιολί, αντί για ροκ, ποπ ή χιπ-χοπ χαμηλής συχνότητας).
Η συντακτική ομάδα του Α.Λ.Π.
Μάθετε περισσότερα για το πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά στο νέο μας πρόγραμμα “Η τέχνη της Επικοινωνίας“, κάνοντας κλικ εδώ!