Η παγίδα της ευχαρίστησης


Η παγίδα της ευχαρίστησης

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η επιδίωξη της ευχαρίστησης είναι μια παγίδα στην οποία μπορεί να πιαστούμε όλοι μας.

  • Αναζητούμε ευχαρίστηση και αποφεύγουμε τον πόνο.
  • Θέλουμε άνεση και αποφεύγουμε την ταλαιπωρία.
  • Ζητούμε ασφάλεια και αποφεύγουμε το αβεβαιότητα.

Πιστεύουμε ότι οι δυσκολίες και η αβεβαιότητα είναι προβλήματα που πρέπει να λυθούν με την εξασφάλιση της ασφάλειας και την προνοητικότητα.

Πιστεύουμε ότι μόλις τα επιτύχουμε αυτά, τότε και μόνο θα είμαστε ευτυχείς. Αλλά γεγονός είναι ότι, όσοι φτάνουν σε αυτό το σημείο συνήθως αναφέρουν το αντίθετο.

Το κυνήγι της ασφάλειας τους έκανε μόνο να αισθάνονται πιο ανασφαλείς. Το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με άνεση σας κάνει πιο ευαίσθητους στην ταλαιπωρία. Η απόλυτη ευχαρίστηση σας κάνει να νιώθετε όλο και λιγότερο ευχαριστημένοι.

Η ζωή είναι απρόβλεπτη, ανατρέπεται διαρκώς και ακόμη και η επόμενη αναπνοή είναι αβέβαιη.
Μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας κυνηγώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου μας, ή μπορούμε να αποδεχτούμε αυτήν την πραγματικότητα.

Οι πειρασμοί της ευχαρίστησης είναι άφθονοι και απίστευτα εθιστικοί. Ωστόσο υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής πέρα από την αναζήτηση άνεσης και ασφάλειας. Μας υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται να παίζουμε το παιχνίδι του «όλο και περισσότερα» και να νιώθουμε συνέχεια ευάλωτοι, χαμένοι, μόνοι.

Το να χάνετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας δεν είναι πάντα ένα κακό πράγμα που πρέπει να αποφεύγετε. Είναι σημάδι ότι δεν αποφεύγετε την δυσκολία, δεν είστε τέλειος άνθρωπος, όπως όλοι μας άλλωστε, αλλά όμως είστε ζωντανός και ενεργός.

Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Η επιλογή να είσαι ζωντανός από το να είσαι νεκρός, είναι να σταματήσεις να προσκολλάσαι σε μια μικρή αλλά άνετη και ασφαλή ζωή, και να συμφιλιωθείς με το απέραντο άγνωστο και την αβεβαιότητα.

Υπενθυμίζετε λοιπόν συνεχώς στον εαυτό σας, ότι δεν υπάρχει τίποτα που σας λείπει ή χρειάζεστε για να νοιώθετε καλά.

 


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ