Η ψυχολογία της δυσλειτουργικής/τοξικής σχέσης.


Η ψυχολογία της δυσλειτουργικής/τοξικής σχέσης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Είναι πολύ δύσκολο να φύγετε από μια τοξική σχέση. Ακόμα και όταν γνωρίζετε ότι είναι απειλητική και για την υγεία σας, είναι δύσκολο να βρείτε την πόρτα εξόδου για μια σειρά από λόγους. Από τη φύση τους, οι τοξικές σχέσεις είναι μπερδεμένες. Και οι τοξικοί σύντροφοι δεν διευκολύνουν ποτέ τους συντρόφους τους να απομακρυνθούν αλλά το αντίθετο.

Αν λοιπόν έχετε κολλήσει σε μια τέτοια σχέση, να είστε καλοί με τον εαυτό σας και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Οι τοξικές σχέσεις συχνά πηγαίνουν από μια περίοδο ηρεμίας σε μια περίοδο κακοποίησης: Ένταση, σύγκρουση (παθιασμένη)συμφιλίωση. Όλο αυτό το μοτίβο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον αποχωρισμό.

Δύο τύποι ανθρώπων κολλάνε συχνότερα σε τοξικές σχέσεις: Εκείνοι που είχαν πολλές τοξικές σχέσεις – και πιστεύουν ότι είναι ο «κανόνας». Και εκείνοι που δεν έχουν ξαναζήσει κάτι τέτοιο, κι έτσι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι συμβαίνει και ελαχιστοποιούν αυτό που συμβαίνει.

Οι κύριοι λόγοι που μπορεί να χρειαστεί τόσος χρόνος για να βγείτε από μια τέτοια σχέση είναι:

Δεν είστε σίγουροι για το πώς είναι μια υγιής σχέση.

Όλοι μας όταν μπαίνουμε σε μια σχέση είμαστε αβέβαιοι για το πώς να συμπεριφερθούμε, οπότε μπερδευόμαστε ή κάνουμε λάθος τα πράγματα. Ή λοιπόν δεν είχαμε ποτέ μια «υγιή» σχέση (ή είχαμε μια σχέση μόνο με εμάς), οπότε δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε.

Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις και να γίνεις καλός σε οτιδήποτε, και το ίδιο ισχύει στις σχέσεις. Η απειρία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ακόμη και καλά ισορροπημένα άτομα, επειδή ένας τοξικός σύντροφος θα επωφεληθεί και θα χρησιμοποιήσει ολόκληρο το οπλοστάσιο χειριστικών τακτικών του.

Θέλετε να πιστεύετε ότι θα βελτιωθεί.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι είδαν κόκκινες σημάδια νωρίς στη σχέση τους, ακόμη κι από τον πρώτο μήνα. Αλλά τα παραμερίζετε επειδή πιστεύετε ότι όλες οι σχέσεις έχουν προβλήματα οπότε θεωρείτε ότι δεν είναι τόσο κακό…

Η αγάπη, ή το πάθος, έχει έναν άσχημο τρόπο να μας τυφλώνει στην αλήθεια και όταν αναμειγνύεται με την απειρία, είναι μια συνταγή για προβλήματα.

Είστε ένας καλός άνθρωπος που βλέπει τα δυνατά σημεία του συντρόφου σας.

Ο σύντροφός σας έχει και κακά στοιχεία και το ξέρετε. Αλλά κάτι (καλό) μέσα σας θέλει να τον βοηθήσει να τα διορθώσει.

Οπότε βλέπετε όλα τα καλά στοιχεί του και πιστεύετε ότι αν τους δώσετε εσείς την υποστήριξη που χρειάζεται θα δείτε έναν άλλο άνθρωπο. Αξίζει τον κόπο λέτε κι έτσι συνεχίζετε να προσπαθείτε, ακόμη και όταν αυτό επιβαρύνει τη δική σας ευημερία.

Ο σύντροφός σας είναι έμπειρος στον χειρισμό.

Οι τοξικοί σύντροφοι, ναρκισσιστές ή πολλές παραλλαγές τους είναι υπέροχοι σε αυτό που κάνουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το έμαθαν πολύ καλά από την παιδική ηλικία τους και τα εφαρμόζουν από τότε.

Μην νομίζετε ότι θα ταιριάξετε με κάποιον με ιστορικό χειραγώγησης. Δεν θα ταιριάξετε ποτέ. Θα σε παίξουν μέχρι να αμφισβητήσεις τη λογική σου.

Αν προσπαθήσετε να φύγετε, θα επιστρατεύσουν τη γοητεία τους μέχρι να πετύχουν να το πάρετε πίσω. Και θα γυρίσεις από εκεί που ξεκίνησες.

Η αυτοεκτίμησή σας, σας έχει εγκαταλείψει..

Ίσως η αυτοεκτίμησή σας ήταν χαμηλή πριν ξεκινήσετε αυτή τη σχέση, ώστε ο σύντροφός σας να πατήσει πάνω σε αυτήν.

Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Μερικές φορές μπαίνουν σε τέτοιες σχέσεις ακόμη και άνθρωποι με υψηλά, επίπεδα αυτοεκτίμησης, και στην συνέχεια και σταδιακά την έχασαν…

Μάλιστα μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για ένα άτομο με ισχυρή αυτοεκτίμηση, ένα αισιόδοξο άτομο για να δει ή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, επειδή δεν πιστεύει ότι του συμβαίνει.

Ντρέπεστε κρυφά για τη σχέση σας.

Οι καλοί άνθρωποι που παγιδεύονται σε τοξικές σχέσεις είναι συχνά ειδικευμένοι στο να κρατούν προσωπικά μυστικά.

Κρατούν την πραγματική φύση της σχέσης τους κρυμμένη επειδή δεν θέλουν οι άλλοι να σκέφτονται άσχημα για τον σύντροφό τους και θέλουν να προστατεύσουν τη δική τους φήμη.

Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος κάνοντας μια τόσο σημαντική επιλογή – έναν σύντροφο. Έτσι το κρατάτε για τον εαυτό σας όσο περισσότερο μπορείτε.

Πρέπει να χτίσετε το θάρρος σας και να οργανώσετε την απόδραση σας.

Πραγματικά για να το κάνετε θέλει θάρρος να πάρετε την απόφαση να φύγετε. Χρειάζεστε υποστήριξη, ένα μέρος για να ζήσετε και τα οικονομικά μέσα για να συντηρήσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας. Μπορεί να χρειαστείτε μια δουλειά ή καλύτερη από αυτήν που έχετε. Αυτό μπορεί να είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν.

Όμως αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση σκέψου: Είσαι ασφαλής? Είναι υγιής αυτή η σχέση; Αυτά είναι αντικρουόμενα ερωτήματα. Αλλά πρέπει να τα απαντήσετε και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για το τι συμβαίνει.  Οι απαντήσεις σας θα σας δώσουν την αποφασιστικότητα να φύγετε, ακόμα κι αν χρειάζεται χρόνος.


Μάθε περισσότερα για τις τοξικές σχέσεις αλλά και τις υγιείς σχέσεις στο online πρόγραμμά μας «Η επιστήμη των Σχέσεων» με ένα κλικ εδώ: https://bit.ly/34Jk8iz

 


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ