Preaload Image

Η δημιουργία, συντήρηση και διάλυση της ερωτικής σχέσης”

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:
Παναγιώτης Κορδούτης, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας διαπροσωπικών σχέσεων, Πρόεδρος τμ. Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις ερωτικές σχέσεις, ξεκινώντας από την παραδοχή ότι «ουδέν» γνωρίζουμε.

Δεν απαιτούνται πρότερες ειδικές γνώσεις αλλά, εάν υπάρχει, βοηθά προηγούμενη ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ψυχολογίας και φυσικά, το κίνητρο για μάθηση.

Έχοντας ολοκληρώσει το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να θέτουν εύστοχα ερωτήματα προκειμένου να λαμβάνουν χρήσιμες απαντήσεις, για τη φύση της αρχικής ερωτικής έλξης, τη σημασία που έχει στην επιλογή συντρόφου και την ανάπτυξή της σε σχέση, για το είδος της ερωτικής σχέσης που βιώνουμε, για τη συντήρησή της σε κλίμα αμοιβαίας ικανοποίησης, για τις συγκρούσεις τη διαχείριση τους και τις δυνατότητες βελτίωσης της σχέσης ή τη λύση της, με τα λιγότερα δυνατά τραύματα.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

1ο Σεμινάριο, Κυριακή 21/10, ώρες 11:00 έως 15:00
Η βάση δημιουργίας της ερωτικής σχέσης

Πως και γιατί έχει προκύψει η ανάγκη να σχετιζόμαστε με τους άλλους; Με ποιους τρόπους μαθαίνουμε να σχετιζόμαστε από τη βρεφική ακόμη ηλικία, και τι προσδοκίες αλλά και συμπεριφορές γεννούν οι τρόποι αυτοί για τις ερωτικές μας σχέσεις στην ενήλικη ζωή; Μένουν οι τρόποι και οι προσδοκίες για το σχετίζεσθαι σταθεροί ή αλλάζουν στην πορεία της ζωής;

 1. Πως δημιουργείται ο δεσμός με τους γονείς και πως παράγει «τρόπους σχετίζεσθαι» για την ενήλικη ζωή.
 2. Τα επακόλουθα του γονεϊκού δεσμού για τις ερωτικές σχέσεις της ενήλικης ζωής: φροντίδα, σεξ και σταθερός ερωτικός δεσμός.
 3. Πότε και πως αλλάζουν οι τρόποι σχετίζεσθαι που υπαγορεύει ο γονεϊκός δεσμός στις ερωτικές σχέσεις της ενήλικης ζωής.

 

2ο Σεμινάριο, Κυριακή 11/11, ώρες 11:00 έως 15:00
Τι είδους ερωτική σχέση έχουμε και γιατί έχει σημασία να ξέρουμε

Ποιες σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις βιώνουμε στις ερωτικές σχέσεις; Τι δείχνουν όλα αυτά για το είδος της σχέσης που έχουμε, την πορεία της, την ικανοποίηση και την ωφέλεια που αντλούμε απ’ αυτήν; Η γνώση για το είδος της σχέσης που έχουμε, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας μέσα στη σχέση, βοηθά στις απόπειρές μας να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε σχέσεις ή τον τρόπο που τις ζούμε και τις χαιρόμαστε.

 1. Το ερωτικό πάθος: η φαντασιακή ματιά στη σχέση
 2. Η εγγύτητα: επικοινωνία, κατανόηση, θαλπωρή
 3. Ο ρόλος του σεξ
 4. Η απόφαση και η δέσμευση: η ρεαλιστική ματιά στη σχέση, τι επενδύουμε, τι δίνουμε και τι παίρνουμε
 5. «Τι σχέση έχω», «σε τι σενάριο σχέσης έχω την τάση να παίζω»: σεξ, δεσμός και πάθος σε σεναριακούς συνδυασμούς όπως σε ταινία
 6. Αλλάζουν τα σενάρια των σχέσεων που παίζουμε; Πότε και πως;

 

3ο Σεμινάριο, Κυριακή 25/11, ώρες 11:00 έως 15:00
Η αρχή, η πορεία και η συντήρηση της ερωτικής σχέσης

Οι σχέσεις συχνά ξεκινούν με αυτόματο πιλότο το ερωτικό πάθος και τη σεξουαλική ορμή αλλά ποτέ δεν συνεχίζονται χωρίς συνειδητή αμοιβαία εργασία από τα μέλη τους. Μας αρέσουν πολλοί, πλησιάζουμε λίγους, ερωτευόμαστε ελάχιστους μένουμε πιο πολύ συνήθως με έναν. Πορεύεται πάντα έτσι η διαδικασία αυτή; Τι την κάνει να προχωρήσει; Τι την διακόπτει ή την περιορίζει-συρρικνώνει; Κι όταν παγιώνεται μια σχέση πως συντηρείται; 

 1. Η έλξη: Ποιους επιθυμούμε; Ποιους προσεγγίζουμε; Με ποιους ερχόμαστε σε επαφή; Ποιους ερωτευόμαστε; Με ποιους μένουμε; Με ποιους κάνουμε σχέση;
 2. Τι απ’ όλα προβλέπει καλύτερη εξέλιξη μιας σχέσης και μεγαλύτερη ικανοποίηση, το πάθος, το σεξ, η εγγύτητα ή η δέσμευση; Το τι δίνω και παίρνω;
 3. Στρατηγικές συντήρησης της σχέσης: ισοτιμία-ανισοτιμία, προσωπικές προσδοκίες και εναλλακτικές λύσεις, θετικότητα, ανοιχτότητα, διαβεβαιώσεις, μοίρασμα, κοινωνική δικτύωση.
 4. Γιατί οι στρατηγικές μπορεί να είναι άστοχες.

 

4ο Σεμινάριο, Σάββατο 8/12, ώρες 11:00 έως 15:00
Φθορά, σύγκρουση, ορισμός νέων όρων και ορίων στη σχέση ή έξοδος από αυτήν

Αντικειμενικές συνθήκες (υγεία μελών, οικονομικά κ.α.), προσωπικές αλλαγές (ωρίμαση, εμπειρίες, αίσθημα ανισοτιμίας κ.α.) αλλά και η εξάντληση του αμοιβαίου ενδιαφέροντος φέρνουν, αναπόφευκτα, φθορά στη σχέση. Τα μέλη της σχέσης μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φθορά εποικοδομητικά έτσι ώστε από τη μια να ξαναορίσουν νέους όρους και όρια στη σχέση τους συντηρώντας την, και από την άλλη – αν χρειάζεται – να μπορέσουν να βγουν από αυτήν με τα λιγότερα δυνατά τραύματα. Κύριο εργαλείο είτε για το ένα είτε για το άλλο αποτελεί η σύγκρουση.

 1. Γιατί φθείρονται οι σχέσεις και τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό;
 2. Ενοχλήσεις και έλλειψη ικανοποίησης στη σχέση: αντιδράσεις και διαχείριση
 3. Οι απειλές των σχέσεων: δοκιμασίες, πιέσεις και προκλήσεις εκ των έσω και απ’ έξω. Η απιστία: λόγοι, συνέπειες και διαχείριση
 4. Οι συγκρούσεις και τα επακόλουθά τους: αρνητικά και θετικά! Η διαχείριση της σύγκρουσης, στόχοι, καταστρεπτικές και εποικοδομητικές μέθοδοι.
 5. Πότε πρέπει να λυθεί η σχέση; Λύση της σχέσης και ανανέωση της ατομικότητας ή επαναπροσδιορισμός της σχέσης;

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:
Ο παραπάνω σεμιναριακός κύκλος αποτελείται από 4 τετράωρα σεμινάρια και συγκεκριμένα:

 • Κυριακή 21/10, ώρες 11:00 έως 15:00
 • Κυριακή 11/11, ώρες 11:00 έως 15:00
 • Κυριακή 25/11, ώρες 11:00 έως 15:00
 • Σάββατο 8/12, ώρες 11:00 έως 15:00

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
Αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων «Αρμός», Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

 • Συμμετοχή σε 1 Σεμινάριο: 110 €
 • Συμμετοχή σε 2 Σεμινάρια: 210 €
 • Συμμετοχή σε 3 Σεμινάρια: 300 €
 • Συμμετοχή σε 4 Σεμινάρια: 380 € 

Κόστος συμμετοχής μεμονωμένα ανά σεμινάριο: 110 €

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ:

 

Παναγιώτης Κορδούτης

Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας διαπροσωπικών σχέσεων, Πρόεδρος τμ. Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Γεννήθηκε  στην  Αθήνα. Έλαβε το Πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  το 1983, το Mάστερ και Διδακτορικό στην Κοινωνική Ψυχολογία από το Τμήμα Ψυχολογίας  του  Πανεπιστημίου.  της  Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα των ΗΠΑ το 1986  και  1989  αντίστοιχα,  ως  υπότροφος  Fulbright.

Από το 1991 έως το 1995 δίδαξε  Κοινωνική  Ψυχολογία  στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου  Θεσσαλονίκης  και  στο Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας και Επισκεπτών Υγείας  του  Τ.Ε.Ι. Αθηνών.

Στο ίδιο περίπου διάστημα εργάστηκε ως ερευνητής στο Νοσοκομείο  Παίδων  «Αγία  Σοφία»  στην Αθήνα.

Από το 1995 έως το 2007 δίδαξε ως Λέκτορας  και  κατόπιν  Επίκουρος  Καθηγητής  σε  προπτυχιακό  και  μεταπτυχιακό επίπεδο,  Κοινωνική Ψυχολογία, Εφαρμοσμένη Κοινωνική Ψυχολογία και Ψυχολογία των Διαπροσωπικών  Σχέσεων  στο  Τμήμα  Ψυχολογίας  του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το  2007  έγινε  Αναπληρωτής  Καθηγητής  στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και το 2013 Καθηγητής της  Κοινωνικής  Ψυχολογίας  των Διαπροσωπικών Σχέσεων.

Είναι Πρόεδρος στο Τμήμα Ψυχολογίας   του   Παντείου   Πανεπιστημίου  από  το  2016.

Τα  ερευνητικά  του ενδιαφέροντα,  οι  δημοσιεύσεις  και οι δημόσιες παρεμβάσεις του επικεντρώνονται σε  ζητήματα  της ψυχολογίας των στενών διαπροσωπικών σχέσεων και της κοινωνικής ψυχολογίας  της  υγείας  στο  πλαίσιο  των  στενών  διαπροσωπικών  σχέσεων.

Έχει διευθύνει  και  συμμετάσχει  σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με  την  άσκηση  κοινωνικής  επιρροής  σε θέματα  σεξουαλικής υγείας – πρόληψης. Συμμετέχει  στην Εθνική  Επιτροπή  Ψυχολογίας  για  το  Ευρωπαϊκό  Πιστοποιητικό Ψυχολογίας  (“Europsy”),  είναι  μέλος  του  Δ.Σ. του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης  Τίτλων  και  Πληροφόρησης  (ΔΟΑΤΑΠ)  και του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών  Προσόντων  (ΣΑΕΠ).

Διετέλεσε  Ταμίας  της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας από  το  2003-2005  και  από  το  2011-2013  και μέλος του Δ.Σ. από το 2003-2007   και   από  το  2013  μέχρι  το  2017.  Διετέλεσε  επίσης  Γραμματέας της Ελληνικής  Εταιρείας  Κοινωνικής  Ψυχολογίας.  Είναι  μέλος  της Ψυχολογικής Εταιρείας   Βορείου   Ελλάδος και   της Διεθνούς   Εταιρείας   Έρευνας  για  τις Διαπροσωπικές Σχέσεις (International Association for Relationship Research).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ:

 1. Επιλέξτε από την λίστα πιο κάτω τα σεμινάρια που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε και πατήστε στην επιλογή “ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ”.
 2. Στη συνέχεια πατήστε στην επιλογή “ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ” για μεταφερθείτε στη σελίδα ολοκλήρωσης της αίτησης σας. Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει παραπάνω από ένα σεμινάρια, στο επόμενο βήμα της αίτησης θα υπολογιστεί η έκπτωση που σας αναλογεί.
 3. Ολοκληρώστε την Εγγραφή σας με Τραπεζική Κατάθεση εντός 2 εργάσιμων ημερών, στον λογαριασμό: ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ), IBAN: GR62 0110 4890 0000 4892 9621 448
  Μετά την επιβεβαίωση της κατάθεσης λαμβάνετε αυτόματα τον Κωδικό Εισόδου στο κινητό σας, με τον οποίο θα εισέρχεστε στα σεμινάρια.