Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις σχέσεις που διαρκούν!


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις σχέσεις που διαρκούν!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις σχέσεις που διαρκούν!

 

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε πιο υγιείς μακροχρόνιες σχέσεις, προσέξτε αυτές τις ψυχολογικές παγίδες:

Φοβάστε να ζητήσετε αυτό που πραγματικά θέλετε.

Ναι, μερικές φορές είναι δύσκολο και ενοχλητικό να ζητάτε αυτό που θέλετε. Η σχέση σας όμως δεν θα λειτουργήσει εάν δεν είστε πρόθυμοι να διεκδικείτε για τον εαυτό σας.

Η λύση είναι να γίνετε πιο αποφασιστικοί να κοινοποιήσετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας με τρόπο με ειλικρίνεια για τον εαυτό σας και σεβασμό στον άλλο. Όπως και οτιδήποτε άλλο κι αυτό είναι δύσκολο, αλλά με την πρακτική είναι μια ικανότητα που μπορείτε να μάθετε και να βελτιώσετε.

Φοβάστε να πείτε «όχι» σε αυτό που δεν θέλετε

Δεν είστε πρόθυμοι να επιβάλλετε τα όριά σας. Εάν δεν μπορείτε να πείτε όχι σε αυτό που δεν θέλετε, θα καταλήξετε εξίσου δυστυχισμένος και δυσαρεστημένος σαν να μην ζητάτε αυτό που θέλετε.

Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, πώς θα μπορούσε η σχέση να μην γίνει μονόπλευρη, ανθυγιεινή και τελικά να καταρρεύσει; Οι υγιείς σχέσεις εξαρτώνται από υγιή όρια.

Τα όρια είναι άχρηστα αν δεν είστε πρόθυμοι να τα επιβάλλετε. Μπορεί να αισθάνεται άβολα, αλλά είναι σημαντικό να συνηθίσετε να καθορίζετε και να επιβάλλετε όρια νωρίς και συχνά στις σχέσεις σας.

Επειδή παρά τις καλύτερες ελπίδες και επιθυμίες μας, είναι πολύ δύσκολο να διδάξουμε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα.

Εξαρτάστε από τον σύντροφό σας για να αισθανθείτε καλύτερα.

Η συναισθηματική σας ευημερία είναι δική σας ευθύνη. Μην το αναθέτετε στον σύντροφό σας.

Προφανώς, άλλοι άνθρωποι έχουν σημασία για τη συναισθηματική υγεία και ευεξία μας. Όμως μην υπερτιμάτε τη σημασία της συμπληρωματικότητας.

Όταν αποφασίζετε να μπείτε σε μια σχέση, οι διαφορές είναι ελκυστικές επειδή δίνουν την ψευδαίσθηση της συμπλήρωσης των δικών μας ψυχολογικών αναγκών.

Μακροπρόθεσμα, αυτά που συμφωνείτε και μοιράζεστε είναι αυτά που καθορίζουν τη δύναμη και την ευτυχία της σχέσης σας. Υγιείς σχέσεις συμβαίνουν όταν ο άλλος δεν συμπληρωματικός.

Δεν έχετε καλά μοντέλα για υγιείς σχέσεις.

Οι σχέσεις που επιλέγουμε επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις που μεγαλώσαμε και από αυτές που βλέπουμε σε τακτική βάση. Που σημαίνει:

Εάν περιτριγυρίζεστε από παραδείγματα ανθυγιεινών σχέσεων, είναι πολύ δύσκολο να πάτε ενάντια στο ρεύμα και να επιλέξετε μια υγιεινή σχέση.

Αντί να πιστεύετε ή υποθέσετε ότι μπορείτε να είστε πάνω από όλες τις κοινωνικές επιρροές, καλύτερα να δοκιμάσετε να αλλάξετε τον τύπο των ανθρώπων και των σχέσεων που περνάτε χρόνο, έτσι ώστε αυτά τα ισχυρά ασυνείδητα μοντέλα να λειτουργούν για σας αντί για εναντίον σας.

Έχετε χαμηλά πρότυπα για τη συναισθηματική ωριμότητα.

Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνοι ή επιτυχημένοι ή γοητευτικοί είναι, εάν δεν είναι συναισθηματικά ώριμοι, η σχέση σας θα είναι δυστυχισμένη.

Και ενώ η αμυντικότητα του συντρόφου σας σε δύσκολες συνομιλίες ή η αποφυγή του, να μιλάτε για συναισθήματα μπορεί να μην έχει σημασία για σας στην αρχή της σχέσης, θα είναι πολύ σημαντικό όταν μεγαλώνετε παιδιά ή προσπαθείτε να αγοράσετε ένα σπίτι , ή όταν χάσετε την δουλειά σας.

Απλώς πείτε όχι σε συναισθηματικά ανώριμους συντρόφους . Ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευχαριστήσει.

Κουτσομπολεύετε για τη σχέση σας.

Αν μιλάτε για το σύντροφό σας ή τη σχέση σας με τρίτους και υπάρχει η πιθανότητα ο σύντροφός σας αυτό να μην το θέλει, αυτό είναι πρόβλημα.

Εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να είστε ξεκάθαροι για το τι μπορείτε να κοινοποιείτε σε τρίτους, και τι πρέπει να μείνει μεταξύ σας.

Εάν βρεθείτε συνήθως να μιλάτε για δυσκολίες σχέσης εκτός της σχέσης, ίσως χρειάζεστε έναν καλύτερο τρόπο να μιλήσετε για δυσκολίες σχέσης μέσα στη σχέση σας. Ή ίσως απλά χρειάζεστε μια διαφορετική σχέση.

Έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον σύντροφό σας.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι διατηρούν την ψευδαίσθηση του ελέγχου στις σχέσεις τους είναι οι υψηλές προσδοκίες.

Όταν περιμένετε κάποιος πρέπει να ενεργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, σας δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου και της βεβαιότητας.

Για να αποφύγετε όλες τις συγκρούσεις και δυσαρέσκεια που προκύπτουν από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες επιλέξτε σοφά τον σύντροφό σας από την αρχή.

Δεν ξέρετε ποιες είναι οι αξίες σας.

Οι αξίες είναι τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία στη ζωή μας.

Πώς περιμένετε να βρείτε έναν συνεργάτη που σας ταιριάζει αν δεν ξέρετε τι σας ταιριάζει;

 

Φυσικά, επειδή κάνουμε όλα τα παραπάνω δεν εγγυάται ότι θα ζήσουμε μια ευτυχισμένη, γεμάτη ζωή. Αλλά το κάνει πολύ πιο πιθανό!

 

Η συντακτική ομάδα του Α.Λ.Π.

 


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ