Αυτά που ίσως δεν γνωρίζετε για το περπάτημα.


Αυτά που ίσως δεν γνωρίζετε για το περπάτημα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Κατά τη διάρκεια του lockdown, με πολλά από τα αγαπημένα μας πράγματα να μην επιτρέπονται, υπήρχε ένα πράγμα που ολόκληρος ο κόσμος άρχισε να κάνει: περπάτημα!

Είτε ζούμε κοντά στην φύση είτε στις πόλεις, το περπάτημα, όχι μόνο είναι ένας φθηνός και ευχάριστος τρόπος άσκησης, αλλά έχει και μεγάλα οφέλη στο σώμα μας:

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η πανδημία Covid-19 έφερε στο προσκήνιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εάν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βελτιώσετε το δικό σας, τότε κάντε το πιο απλό: κάντε ένα γρήγορο περπάτημα.

Η πρώτη γραμμή επίθεσης για τους ιούς είναι το έμφυτο ανοσοποιητικό μας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα φυσικά δολοφονικά κύτταρα. Υπάρχουν πολλά τέτοια στη μύτη σας, στο έντερο και πολλά στους αεραγωγούς μας. Όταν ένας ιός εισέρχεται στο σώμα σας μέσω οποιουδήποτε από αυτά τα μέρη, συναντά αυτά τα δολοφονικά κύτταρα. Αυτά τα φυσικά μας δολοφονικά κύτταρα, αυξάνονται πάρα πολύ απλά με μια γρήγορη βόλτα.

Βοηθά στην υποχώρηση της εσωτερικής φλεγμονής.

Πολλά προβλήματα υγείας, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, οφείλονται στην χρόνια φλεγμονή. Η κακή διατροφή, η μη άσκηση, και το άγχος, δημιουργούν αυτό που ονομάζεται χρόνια φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα, και αυτός είναι ένας τεράστιος παράγοντας για πολλές ασθένειες. Όταν έχουμε άγχος, αυτό συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή. Και το περπάτημα βοηθά στην μείωση του άγχους και κατά συνέπεια και αυτής της φλεγμονής.

Βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Το περπάτημα βοηθά πραγματικά τον εγκέφαλό μας. Το καταπληκτικό του επίτευγμα είναι ότι ξεμπλέκει όλα τα κομμάτια του εγκεφάλου που έχουν μπερδευτεί και σπάσει. Η φλεγμονή δεν προκαλεί μόνο σωματικά προβλήματα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα και στην ψυχική μας υγεία. Περπατώντας μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία.

Ενισχύει την δημιουργικότητα.

Οι καλύτερες σκέψεις γίνονται όταν περπατάμε. Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι το έκαναν, πήγαιναν για μια βόλτα. Στο τέλος μιας βόλτας είναι πολύ πιο πιθανό να έχουμε μια πολύ καλή ιδέα από ό, τι αν καθόμασταν και να μην κάνουμε τίποτα.

Βοηθά στην ενίσχυση και την επιδιόρθωση των αρθρώσεων.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι δεν πρέπει να κουράζουν τις αρθρώσεις τους και αποφεύγουν το περπάτημα. Αυτό είναι λάθος. Όσο περισσότερο περπατά κάποιος, τόσο περισσότερο επισκευάζει τις αρθρώσεις του, τις δυναμώνει και γίνονται πιο ανθεκτικές.

Μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη Σαρδηνία, στην Ικαρία καθώς και σε άλλα μέρη, φαινόταν να υπάρχει ένα απίστευτο ποσοστό ατόμων που ζουν πάνω από 100 χρόνια. Ονόμασαν αυτές τις περιοχές «γαλάζιες ζώνες» και ξεκίνησαν να ανακαλύπτουν γιατί οι άνθρωποι σε αυτές ζούσαν τόσο πολύ. Ανακάλυψαν εννέα διαφορετικά στοιχεία του τρόπου ζωής κοινά για όλους τους. Ένα από αυτά ήταν και το ότι όλοι περπατούν. Κανένας από αυτούς δεν πηγαίνει στο γυμναστήριο.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν αυτό το στοιχείο «φυσική κίνηση». Στην ουσία, άτομα που ασκούνται με τρόπους που έχουμε εξελιχθεί φυσικά, δηλαδή να κινούμαστε, ζουν περισσότερο, και πιο υγιείς.

Είτε λοιπόν ζούμε στην φύση είτε σε πόλη, το περπάτημα, όχι μόνο είναι ένας φθηνός και ευχάριστος τρόπος άσκησης, αλλά έχει και μεγάλα οφέλη στην ψυχοσωματική μας υγεία.

 

Μάθετε περισσότερα στο online πρόγραμμά μας ” Ψυχοσωματική Υγεία”, με ένα κλικ εδώ: https://bit.ly/3qYygND

 


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ