Παίρνετε τακτικά μια δόση φύσης


Παίρνετε τακτικά μια δόση φύσης

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι, όταν βρίσκεστε στη φύση, η διάθεσή σας βελτιώνεται. Είτε πρόκειται για περπάτημα σε ένα όμορφο δάσος, για κολύμπι στην θάλασσα ή για μια στιγμή θαυμασμού στα φυτά και τα ζώα γύρω σας, η φύση προσφέρει μια ανάπαυλα από τις καθημερινές ρουτίνες και τις απαιτήσεις της ζωής.

Επιδιώξτε να συνδέεστε με φύση καθημερινά, λίγο ή πολύ. Ακόμα κι αν το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο, αφιερώστε έστω κι ένα λεπτό παρατηρώντας τα σχέδια που κάνουν οι σταγόνες της βροχής στο παράθυρό σας. Παρακολουθήστε ένα δέντρο καθώς λυγίζει και κινείται με τον αέρα. Μυρίστε ένα λουλούδι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η φύση έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι μια βόλτα στο δάσος ή ένα πικνίκ στο πάρκο, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία μας, να ενισχύει τη ζωτικότητά μας, να επαναφέρει την εστίασή μας, να μειώσει το στρες μας και να μας προσφέρει χαλάρωση.

Ως ανθρώπινα όντα, δεν είμαστε σχεδιασμένοι να μένουμε σε κουτιά… η φύση κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς. Αυτό που βλέπετε, ακούτε, βιώνετε ανά πάσα στιγμή, αλλάζει όχι μόνο τη διάθεσή σας, αλλά και το πώς λειτουργεί το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Έρευνα που έγινε σε νοσοκομεία και σχολεία διαπίστωσε ότι, ακόμη και ένα απλό φυτό σε ένα δωμάτιο, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο στρες και το άγχος.

Η «στέρηση της φύσης», η έλλειψη χρόνου στον φυσικό κόσμο, οι πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση, τις οθόνες υπολογιστών ή κινητών, έχουν συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με την κατάθλιψη καθώς και με την απώλεια ενσυναίσθησης και την έλλειψη αλτρουισμού.

Αν θέλετε λοιπόν να έχετε όλα αυτά τα οφέλη που μας προσφέρει απλόχερα η φύση, φροντίστε να περνάτε περισσότερο χρόνο κοντά της.

 

Η συντακτική ομάδα του Α.Λ.Π.


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ