Πώς να κάνετε καλύτερες τις σχέσεις σας το 2022!


Πώς να κάνετε καλύτερες τις σχέσεις σας το 2022!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε διαισθητικά ότι η ύπαρξη στενών, υποστηρικτικών σχέσεων είναι σημαντική για την ευτυχία και ευημερία μας, και δεκαετίες επιστημονικής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η ανθρώπινη σύνδεση όχι μόνο επηρεάζει την ψυχική μας υγεία αλλά είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας για το πόσο θα ζήσουμε αλλά και πόσο υγιείς θα είμαστε όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως λέει ο Robert Waldinger PhD, διευθυντής της μακροχρόνιας μελέτης του Χάρβαρντ, «Οι άνθρωποι που συνδέονται κοινωνικά με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα είναι πιο χαρούμενοι, είναι σωματικά πιο υγιείς και ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν συνδέονται καλά».

Και δεν μιλάμε μόνο για τις στενές, οικογενειακές και συζυγικές σχέσεις. Όλα τα είδη ανθρώπινης σύνδεσης -από την κοινωνική μέχρι την επαγγελματική, μέχρι τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω μας στην ουρά στο σούπερ μάρκετ- μετράνε.

Τα καλά νέα: Κάνοντας μικρές αλλαγές στις σχέσεις μας μπορεί να έχουμε μεγάλα αποτελέσματα.

1. Αλλάξτε τις λέξεις που σκέφτεστε για τους άλλους ανθρώπους. 

Οι λέξεις έχουν σημασία. Όχι μόνο οι λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε στους άλλους, αλλά και οι λέξεις που λέμε στον εαυτό μας για τους άλλους. 

Η εσωτερική μας αφήγηση δηλαδή η ιστορία που λέμε στον εαυτό μας για τους άλλους ανθρώπους, τις αποφάσεις, τις συμπεριφορές, τις ιδιορρυθμίες και τις ενοχλητικές συνήθειές τους, έχει μια βαθιά επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μαζί τους. Όταν λέτε στον εαυτό σας: « είναι τόσο απόλυτοι» ή «ποτέ δεν με ακούνε» ή «είναι τόσο εγωκεντρικοί» κλπ, πριν ή κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με έναν σύντροφο, συνάδελφο ή αδερφό,  σας κάνει να έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε αποδεικτικά στοιχεία αυτών των συμπεριφορών επειδή έχετε προετοιμαστεί για να τα εντοπίσετε.

Υπάρχουν τρία απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Το πρώτο είναι να αναγνωρίσετε πότε μια από αυτές τις επικριτικές σκέψεις μπαίνει στο μυαλό σας που ενισχύει μια αρνητική αφήγηση. Στη συνέχεια, σταματήστε να αφηγείστε αυτήν την ιστορία. Τέλος, αντικαταστήστε την με μια πιο θετική λέξη ή φράση.

Όχι, δεν λέω να σκεφτείτε κάτι που είναι αναληθές, όπως στο “με ακούνε πάντα” ή ” με σέβονται», «είναι ο δικός μου άνθρωπος”. Αντίθετα, επιλέξτε μια λέξη ή φράση που σας υπενθυμίζει να δείξετε κάποια συμπόνια (“Προσπαθούν το καλύτερό τους”),  (“Όλοι είμαστε σε εξέλιξη”) ή («ας τους ακούσω πραγματικά»).

Θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα, αλλάζοντας απλά τα λόγια σας αλλάζει και  η ποιότητα των σχέσεών σας. Μια από τις αγαπημένες σας φράσεις ας είναι: «Ίσως να έχουν δίκιο». Το να σκέφτεστε αυτές τις πέντε λέξεις μειώνει την ανάγκη σας να κερδίζετε πάντα.

Ορίστε αυτήν τη φράση στην οθόνη του υπολογιστή, ορίστε μια καθημερινή υπενθύμιση της ή αφήστε αυτοκόλλητες σημειώσεις με τη φράση ή τη λέξη στον καθρέφτη του μπάνιου, στο φορητό υπολογιστή σας ή δίπλα στον νεροχύτη της κουζίνας.

2. Δημιουργήστε μικροσκοπικές στιγμές θετικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. 

Μπορείτε να το κάνετε αυτό όπου κι αν βρίσκεστε και όπου κι αν πάτε. Απλώς αφιερώστε πέντε δευτερόλεπτα για να μάθετε το όνομα αυτού του ατόμου σε ένα κατάστημα που σας βοήθησε να βρείτε το συγκεκριμένο πράγμα που χρειάζεστε και να του πείτε ότι σας έφτιαξε τη μέρα. Ή περάστε από το γραφείο της συναδέλφου σας και ρωτήστε πώς είναι στην υγεία τους οι ηλικιωμένοι γονείς της.

Δημιουργώντας μικροστιγμές θετικότητας με αγνώστους, γνωστούς, συναδέλφους ή στενούς δεσμούς σας, ξεκινάτε ένα κύμα καλών συναισθημάτων που εξαπλώνεται στη ζωή σας και στις ζωές όσων συναντάτε.

3. Όταν εσείς και ο σύντροφός σας μαλώνετε, κρατηθείτε χέρι χέρι (πραγματικά!). 

Όταν τα ζευγάρια βρίσκονται σε σύγκρουση, είναι σημαντικό να θυμούνται ότι είναι στην ίδια ομάδα παρά τις διαφορές τους. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να συμφωνήσετε να κρατηθείτε χέρι χέρι ενώ μαλώνετε. Αυτή η απλή χειρονομία βοηθά τα ζευγάρια να αισθάνονται πιο συνδεδεμένα  και έχει βρεθεί ότι είναι λιγότερο καταστροφικά καθώς τσακώνονται.

Αν αυτό δεν λειτουργεί για τους δυο σας, βρείτε τον δικό σας τρόπο για να ενισχύσετε τον δεσμό σας.

Ίσως εσείς και ο σύντροφός σας αποφασίσετε να διακόψετε κάθε διαφωνία – τουλάχιστον μία φορά – με ένα φιλί 10 δευτερολέπτων. Ή, θα μπορούσατε και οι δύο να συμφωνήσετε, ενώ τσακώνεστε, να κρατάτε ψηλά τα τρία δάχτυλά σας στην αρχή, στη μέση και στο τέλος μιας τεταμένης συζήτησης, ένα μη λεκτικό σύμβολο που σημαίνει «σ’ αγαπώ».

4. Κάντε μια ανοιχτή ερώτηση σε κάποιον στη ζωή σας κάθε μέρα.

Οι άνθρωποι λέμε: «Η επικοινωνία είναι το μυστικό για επιτυχημένες σχέσεις». 

Εντάξει, δεν έχουμε εντελώς άδικο. Αλλά η επικοινωνία είναι περίπλοκη και δεν είναι όλες οι επικοινωνίες ίσες. Οι φωνές είναι επικοινωνία, για παράδειγμα. Το ίδιο και το ψέμα.

Το να ακούτε ενεργά ενώ αφήνετε κάποιον άλλο να μιλήσει είναι επίσης επικοινωνία και είναι μια από τις πιο υποτιμημένες μεθόδους οικοδόμησης σχέσεων με άλλους. Αυτό σημαίνει απλώς να ακούτε για να κατανοήσετε καλύτερα το άλλο άτομο και να του δίνετε χώρο να μοιραστεί την ιστορία του, να εκφράσει τους φόβους του, να εκφράσει τις ελπίδες του ή απλώς να σας πει τι το εκνεύρισε ή το χαροποίησε σήμερα.

Μία από τις πιο εύκολες λύσεις που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε οποιαδήποτε από τις στενές σας σχέσεις είναι να ακούτε περισσότερο, να μιλάτε λιγότερο και να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Ρωτήστε τον συνάδελφο που κάθεται κοντά σας: “Ποιο ήταν η καλύτερη στιγμή της εβδομάδας σας μέχρι τώρα;” Ή ρωτήστε το παιδί σας κατά τη διάρκεια του δείπνου: «Τι φοβάσαι περισσότερο να συμβεί τον επόμενο χρόνο;».

Στη συνέχεια, να είστε πλήρως παρόντες μαζί τους καθώς τους ακούτε να απαντούν, χωρίς να τους διακόπτετε με τη δική σας απάντηση ή να τους αγνοείτε. Όταν το κάνουμε αυτό, δείχνουμε στους ανθρώπους της ζωής μας ότι νοιαζόμαστε πραγματικά για αυτούς.

5. Προγραμματίστε χρόνο για να περάσετε με τους καλύτερους φίλους σας. 

Οι ισχυρές, ποιοτικές σχέσεις απαιτούν συντήρηση και συνεχείς επενδύσεις. Οι φιλίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι το κλειδί για την ευτυχία και τη μακροζωία μας, ειδικά καθώς γερνάμε, αλλά ακόμη και οι καλύτερες από αυτές θα μαραθούν αν δεν τις φροντίζουμε.

Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να  αφιερώσετε χρόνο στο εβδομαδιαίο ή μηνιαίο πρόγραμμά σας για να συνδεθείτε με τους φίλους σας. Αν μπορείτε, είναι καλύτερο να τους συναντάτε προσωπικά, αλλά ακόμη και ένα κανονικό ζουμ ή ένα τηλεφώνημα αρκεί για να σας προσφέρει οφέλη. Και κάθε φορά που προσκαλείστε να κάνετε κάτι με κάποιον που δεν είναι ένας από τους βασικούς σας συνδέσμους, αναρωτηθείτε το εξής προτού πείτε ναι: «Είναι αυτό το καλύτερο για μένα και τις σχέσεις που θέλω να έχω;».

Αυτές οι μικρές επενδύσεις προσοχής που γίνονται τακτικά στις σχέσεις μας είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη διατήρησή τους.

6. Ζητήστε συγγνώμη.

Πολλοί από εμάς —επειδή είμαστε απλά άνθρωποι και ατελείς— έχουμε τερματίσει μια σχέση με αδέξιο ή απρόσεκτο τρόπο. Ανεξάρτητα από το ποιον ρόλο έπαιξες, βιώνεις μνησικακία ή αγανάκτηση για έναν συνάδελφο, αφεντικό, ξάδερφο, συγκάτοικο, γείτονα, πρώην σύντροφο κ.λπ.

Γιατί να μην ξεκινήσετε τη χρονιά επιλέγοντας ένα από τα άτομα στη ζωή σας με τα οποία είχατε τσακωθεί και να τους γράψετε ένα σημείωμα ή να τους στείλετε ένα φωνητικό μήνυμα; Κρατήστε τη συγνώμη σας σύντομη και απλή  και αποδεχτείτε την ευθύνη για ό,τι κάνατε ή δεν κάνατε καλά. Όταν αγκαλιάζουμε την ταπεινοφροσύνη μας, όχι μόνο είναι πιο πιθανό να συγχωρέσουμε και να συγχωρεθούμε, αλλά μπορούμε να πάρουμε και μια σημαντική ώθηση στην ευτυχία μας.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε να το κάνετε αυτό, μην περιμένετε να λάβετε απάντηση. Αν ο άλλος πει ότι σε συγχωρεί, είναι υπέροχο. Αλλά να έχετε κατά νου ότι η συγχώρεση είναι μια εσωτερική διαδικασία κι εσείς αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι ελαφρύνετε το δικό σας φορτίο ξεφορτώνοντας τα περιττά συναισθήματα που σας βαραίνουν.

 

Η συντακτική ομάδα του Α.Λ.Π.


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ